Стручњаци кажу да просечан плод поморанџе садржи чак 93% препоручене дневне количине витамина Ц коју треба да унесемо у организам.
Захваљући том антиоксидансу, ојачаћемо свој имунолошки систем – витамин Ц стимулише настанак и побољшава рад белих крвних зрнаца, укључујући и оне који организам бране од вируса и бактерија.
Антиоксиданси спречавају оштећења која проузрокују слободни радикали, попут дуванског дима или радијације. Индиректно, грицкање поморанџи ће се одразити и на изглед наше коже (која ће остати здрава и блистава), а повољно ће утицати и на рад срца и превенцију бројних болести.
Прочитајте још: ПЕЧЕНЕ ЈАБУКЕ: Направите најздравији доручак у руском стилу
Па нису ли ово довољни разлози (а притом нисмо све ни набројали) да се већ данас “баците” на ово воће?
Фото: Депосит
Зато вам данас доносимо једну идеју како још можете да једете поморанџе, ако су вам помало досадиле или сте у потрази за новим здравим грицкалицама – чипс од поморанџе.
Наиме, охлађени цитрусни чипс, неодољиво хрскав и мирисан, одличан је и због тога што га можете одложити у посуде с поклопцем и чувати на собној температури до месец дана.
Прочитајте још: ПАЗИТЕ НА СЛОВО Е: Седам састојака у храни које треба избегавати
Како спремити чипс од поморанџе:
- Загрејте рерну на 175 ступњева, а на плех положите решетку.
- Две веће поморанџе нарежи на колутове дебљине 3 – 4 мм. Буди пажљива и стрпљива како би сви колутови били лепог и једнаког облика и дебљине.
- Поређајте колутове поморанџе на решетку у једном слоју и сушите до четири сата, све док не постану хрскаве.
- Охладите и одложите у посуде, или одмах уживајте у овој здравој посластици.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ