Сармице од зеља су симбол пролећа, јер ови мали залогаји права су експлозија укуса који се топи у устима.
Сармице од зеља се праве веома једноставно и младе домаћице не треба да се плаше да се „ухвате у коштац“ са овим укусним јелом који многи сматрају врхунцем умећа неке домаћице.
Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Састојци:
- 300 грама млевеног меса
- Шољица пиринча
- 3 везе по 10 листова зеља
- црни лук
- кашикица млевене паприке
Припрема:
Млевено месо може да буде комбинација јунетина и свињског, а све зависи од личног укуса. Месо се у дубљем тигању издинста са црним луком, посоли и побибери. Могу да се додају и зачини према укусу попут оригана. Када се месо издинста и промени боју додају се пиринач и кашикица алеве паприке, па склони са рингле и поклопи.
Сваки лсит зеља се пажљиво пере са обе стране
Сваки лист зеља се пажљиво опере и у дубљу шерпу се сипа вода. У врућу воду се бланшира, кратко скува неколико листова. Кување траје два-три минута, а лситови се не кувају сви заједно, већ по неколико и пажљиво се одлажу на тањир. Два-три листа се одвоје са стране.
Одвојте неколико листова да покријете сармице.
Када се сви листови бланширају припреми се шерпу у којој ће се кувати сармице и отклопи се млевено месо. На леви длан се стави корен листа са наличја и у њега се сипа кашикица млевеног меса. Прво се затворе листови са десне и леве стране, па корен, а онда се полако мота тако да сармица буде покривена са свих страна. Сармице се пажљиво ређају једна поред друге, а у тигањ се сипа топла вода и залију сармице. Одозго се сармице покрију одвојеним листовима.
Прочитајте још: Волите печурке и бело месо, а немате много времена: Преукусан оброк за 400 динара и 20 минута (Фото)
Сармице треба да прокључају, рингла се смањи и кувају се још око 45 минута. Сармице од зеља су најукусније када се једу са павлаком.