Sarmice od zelja su simbol proleća, jer ovi mali zalogaji prava su eksplozija ukusa koji se topi u ustima.
Sarmice od zelja se prave veoma jednostavno i mlade domaćice ne treba da se plaše da se „uhvate u koštac“ sa ovim ukusnim jelom koji mnogi smatraju vrhuncem umeća neke domaćice.
Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)
Sastojci:
- 300 grama mlevenog mesa
- Šoljica pirinča
- 3 veze po 10 listova zelja
- crni luk
- kašikica mlevene paprike
Priprema:
Mleveno meso može da bude kombinacija junetina i svinjskog, a sve zavisi od ličnog ukusa. Meso se u dubljem tiganju izdinsta sa crnim lukom, posoli i pobiberi. Mogu da se dodaju i začini prema ukusu poput origana. Kada se meso izdinsta i promeni boju dodaju se pirinač i kašikica aleve paprike, pa skloni sa ringle i poklopi.
Svaki lsit zelja se pažljivo pere sa obe strane
Svaki list zelja se pažljivo opere i u dublju šerpu se sipa voda. U vruću vodu se blanšira, kratko skuva nekoliko listova. Kuvanje traje dva-tri minuta, a lsitovi se ne kuvaju svi zajedno, već po nekoliko i pažljivo se odlažu na tanjir. Dva-tri lista se odvoje sa strane.
Odvojte nekoliko listova da pokrijete sarmice.
Kada se svi listovi blanširaju pripremi se šerpu u kojoj će se kuvati sarmice i otklopi se mleveno meso. Na levi dlan se stavi koren lista sa naličja i u njega se sipa kašikica mlevenog mesa. Prvo se zatvore listovi sa desne i leve strane, pa koren, a onda se polako mota tako da sarmica bude pokrivena sa svih strana. Sarmice se pažljivo ređaju jedna pored druge, a u tiganj se sipa topla voda i zaliju sarmice. Odozgo se sarmice pokriju odvojenim listovima.
Pročitajte još: Volite pečurke i belo meso, a nemate mnogo vremena: Preukusan obrok za 400 dinara i 20 minuta (Foto)
Sarmice treba da proključaju, ringla se smanji i kuvaju se još oko 45 minuta. Sarmice od zelja su najukusnije kada se jedu sa pavlakom.