Увек га једете у ресторану или посластичарници, а припрема се изузетно лако. Спремите намирнице и засучите рукаве! Укућани ће бити одушевљени.
![Tiramisu5.jpg](/cache/images/c/8/d/7/7/c8d77ef4f50dbba313c7de16f1b38d2f6a5d7658.jpg)
Тирамису може да се направи у лепој, дубокој посуди, а најбоље је уколико одаберете провидну, стаклену. Међутим, ако почну пишкоте да се ломе - не очајавајте, већ извадите чаше и завршите слаткиш.
Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута
За тирамису је најважније све припремити и тек онда почети са прављењем колача. Дакле, прво направите кафу и шлаг, па тек онда засучите рукаве. Једина мана овог колача је што мора да се охлади да би добио познати укус. Дакле, припрема се неколико сати раније или, још боље, дан пре.
![](/gallery/storage/2020_04/24/Tiramisu2.jpg)
Рецепт који можете прочитати је довољан за шест особа.
Потребно:
- кутија слатких пишкота
- 125 грама слатке павлаке
- 2 јајета
- 2 кашике шећера у праху
- 200 грама маскарпоне сира (или крем сира)
- 50 грама какаоа
Припрема:
Прво се скува кафа у шерпици довољно широкој да могу да се умачу пишкоте. Обично је то нес-кафа, али може да буде и црна. Кафа ће бити укуснија ако се дода мало рума и кашикица какао праха. Кафа се склони са рингле да се охлади.
![](/gallery/storage/2020_04/24/Tiramisu3.jpg)
Направи се шлаг од слатке павлаке и стави у фрижидер.
Ко воли слађе, кафу у коју се умачу пишкоте може да заслади шећером.
Прво се умуте два жуманца са две кашике шећера у праху. Када се добро улупају, дода се маскарпоне (или крем) сир и шлаг од два беланца која се умуте у другој посуди. Добро се помеша и дода пола павлаке из фрижидера, а остатак врати у фрижидер.
У посуду се пажљиво ређају пишкоте које се кратко умоче у кафу. Када се комплетно покрије дно сипа се крем од јаја и сира, па равномерно распореди. Уколико су остале пишкоте може да се поређа још један ред и поново се сипа крем. На крају се намаже шлаг из фрижидера. Искусне домаћице могу то да ураде шприцем за шлаг, јер ће визуелно изгледати занимљивије, али није обавезно.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)
На крају се преко шлага равномерно поспе какао који се посипа кроз малу цедиљку. Тирамису се стави у фрижидер где мора да стоји најмање два сата.