Срби су познати као добри домаћини, те трпеза за сваку свечану прилику буде богата, а шопска салата је увек обавезна део јеловника.
Без шопске салате не може да прође ниједна гозба код Срба, те слови за један од омиљених прилога код нас уз јело, а некима је то и оброк. Верује се да је добила назив по Шопима, народу који живи на подручју Шоплука, у близини бугарског главног града Софије. Са друге стране, мештани југоисточне Србије тврде да је је ова салата наше оригинално јело.
- 200 г белог сланог сира
- 3 паприке бабуре
- 3 парадајза
- 3 свежа краставца
- 1 велика главица љубичастог лука
- 2-3 гранчице свежег першина
- 2-3 кашике уља
- 2-3 кашике јабуковог или винског сирћета
Припрема:
Оперите парадајз и паприке, краставац ољуштите. Паприку прережите напола, одстраните јој петељку и семенке па је нарежите на подједнаке коцкице.
Парадајз и краставце такође насецкајте на коцкице. Лук ољуштите па део нарежите на тање колутове, а остатак на ситне коцкице.
Насецкано поврће пребаците у дубљу посуд (колутове лука оставите са стране), прелијте га сирћетом и уљем и добро измешајте. На врх сложите колутове лука, додајте на ситно рендан слани сир па све поспите сецканим першином.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ