Традиционална јела су нам омиљена и ништа се не може поредити са њима. Када помислимо на припрему куваног киселог купуса, одмах се сетимо да га наше маме и баке праве на најукуснији начин и да њихову припрему не може да замени ниједна друга.
Оно што сви волимо је сарма која је краљица српске кухиње. Свако је спрема на свој начин, а сада ћете видети како се спрема сељачка сарма, како само сељаци знају да је праве.
Ово су састојци за рецепт за прављење сељачке сарме:
- Парадајз у боци или парадајз око 300 мл
- Већа глава киселог купуса
- Ловоров лист
- Димљена сланина
- 6 чена белог лука
- 1 кг млевеног мешаног меса (говедина/свињетина)
- 3 главице црног лука
- Месо по жељи (врат, ребра)
- Со и бибер
- Домаћа маст
- Сува паприка
- Шоља пиринча
Припрема:
Пропржите лук и бели лук, па додајте млевено месо. Додајте зачине и сол по укусу. Када се све лепо пропржи, додајте опрани пиринач, па узмите купус и увијте сарму. Уклоните корен са сваког листа да бисте га лакше умотали. Када их умотате, ставите у дубоку тепсију где сте на дну намазали масноћу. Ређати сардине и суво месо, додати ловоров лист по жељи. Сипајте парадајз, па долијте воде да се сарме натопи. Кувати око 2 сата, обавезно на лаганој ватри. На крају на масти можете пропржити по кашику брашна и алеве паприке, а пред крај кувања, док се још крчка, прелијте сосом. Добићете одличан прелив за сарму.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ