Ледене коцке су део већине кухиња у Србији
Зиму не можете да замислите без ледених коцки, једног од најомиљенијих српских колача. Мекани бисквит, бели и црни фил чине овај колач просто неодољивим, а предлажемо вам да пробате и летњу везију ледених коцки. Уместо бискивта користи се кекс који се умаче у млеко са коњаком, а преко се премазују 2 најбоља фила, један од беле чоколаде, а други од млечне. Ако желите да направите колач који ће сви волети, онда обавезно пробајте ледене коцке.
Састојци:
- 1 паковање кекса
- 200 мл млека
- 50 мл коњака
- 50 г шец́ера
- За фил:
- 1,3 л млека
- 110 г кукурузног брашна
- 270 г шец́ера
- 5 јаја
- 100 г беле чоколаде
- 100 г млечне чоколаде
За декорацију:
- мрвице чоколаде
- ренданда чоколада
Припрема:
У посуди помешајте млеко, коњак и шећер и добро сједините. Умочите кекс и поређајте у тепсију. У шерпу сипајте млеко и шећер, па када се загреје додајте јаја која се умутуили са брашном. Кувајте док се не згусне, уз непрестано мешање, па склоните са шпорета. Поделите фил на 2 једнака дела. У први фил додајте рендану или сецакну белу чоколаду и мешајте док се не отопи, а у други фил додајте рендани или сецкану млечну чоколаду и мешајте док се не отопи. Ако вам је лакше можете да додате у фил и истопљену чоколаду, па само добро да сједините. Преко кекса прво сипајте фил са белом чоколадом, па поређајте кекс умочен у млеко, па премажите филом од млечне чоколаде. Ставите у фрижидер да се стегне. Украсите ренданом чоколадом или мрвицама чоколаде.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ