Ledene kocke su deo većine kuhinja u Srbiji
Zimu ne možete da zamislite bez ledenih kocki, jednog od najomiljenijih srpskih kolača. Mekani biskvit, beli i crni fil čine ovaj kolač prosto neodoljivim, a predlažemo vam da probate i letnju veziju ledenih kocki. Umesto biskivta koristi se keks koji se umače u mleko sa konjakom, a preko se premazuju 2 najbolja fila, jedan od bele čokolade, a drugi od mlečne. Ako želite da napravite kolač koji će svi voleti, onda obavezno probajte ledene kocke.
Sastojci:
- 1 pakovanje keksa
- 200 ml mleka
- 50 ml konjaka
- 50 g šećera
- Za fil:
- 1,3 l mleka
- 110 g kukuruznog brašna
- 270 g šećera
- 5 jaja
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlečne čokolade
Za dekoraciju:
- mrvice čokolade
- rendanda čokolada
Priprema:
U posudi pomešajte mleko, konjak i šećer i dobro sjedinite. Umočite keks i poređajte u tepsiju. U šerpu sipajte mleko i šećer, pa kada se zagreje dodajte jaja koja se umutuili sa brašnom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa sklonite sa šporeta. Podelite fil na 2 jednaka dela. U prvi fil dodajte rendanu ili secaknu belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, a u drugi fil dodajte rendani ili seckanu mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Ako vam je lakše možete da dodate u fil i istopljenu čokoladu, pa samo dobro da sjedinite. Preko keksa prvo sipajte fil sa belom čokoladom, pa poređajte keks umočen u mleko, pa premažite filom od mlečne čokolade. Stavite u frižider da se stegne. Ukrasite rendanom čokoladom ili mrvicama čokolade.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU