Американци су познати по својој пити са јабукама, а због популарности ове посластице почели су да је праве са различитим надевима од воћа
Рецепт није компликован, а крајњи резултат је просто задивљујући. Мирисан фил од воћа и златна хрскава кора је чине препознатљивом, а уз 2 савршена трика успеће и вама. Тесто се прави у блендеру, а како би вам успео можете да додате кашичицу вотке у воду, јер ће она помоћи да се тесто брже сједини. Такође, пре него што кренете да печете питу са јабукама, калуп обмотајте алуминијумском фолијом, јер ћете тако добити златну кору, а фил неће изгорети. Служите са сладоледом.
Састојци:
За пуњење:
- 1/4 шоље сока од лимуна
- 1,3 кг јабука
- 2/3 шоље шец́ера
- 1/4 шоље несланог путера
- 1/2 кашичице цимета
- 1 прстохват мускатног орашчиц́а
- 1 кашика кукурузног скроба
За кору:
- 230 г несланог путера
- 300 г брашна
- 100 г шећера
- 1 кашичица кошер соли
- 2 кашике лимуновог сока
- 1/3 шоље ледене воде
- 1 кашичица вотке
- Још:
- 1 јаје
- мало млека
- 3 кашике шец́ера
- 1/2 кашичице цимета
Припрема:
Како се прави кора?
У блендер додајте брашно, шећер и со. Изблендирајте, па додајте хладан и неслан путер и опет изблендирајте. Полако сипајте ледену воду, вотку и лимунов сок и наставите да блендирате. Узмите мало теста и стисните, ако се формира грудвица извадите тесто из блендера. Ако се није форимирала грудвица, онда додајте још мало воде и кратко блендирајте. Када извадите тесто из блендера, још мало га умесите да се сви састојци лепо сједине. Развуците га у круг дебљине 2,5 цм и ставите у фолију или кесу. Држите га у фрижидеру неких пола сата.
Ево како да направите фил:
Јабуке огулите и исеците на кришке, а затим их прелијте лимуновим соком. Додајте шец́ер, па промешајте. У великом тигању истопите путер на средње јакој ватри. Додајте јабуке и крчкајте око 2-3 минута, уз непрестано мешање. Затим покријте, смањите ватру и кувајте док јабуке не омекшају и пусте сок, око 7 минута. Процедите јабуке, па добијену течност вратите у тигањ и додајте кукурузни скроб. Промешајте и кувајте док се не згусне, уз мешање. Сипајте сос поново преко јабука, додајте цимет и мускатни орашчић, па промешајте и оставите да се фил потпуно охлади.
Направите питу
На побрашњеној површини танко развуците тесто, па га пребаците у калуп. Тесто које вири из калупа исеците, па поново умесите и развуците. Исеците траке. Сипајте пуњење, па ставите траке преко, тако да се преклапају. Опет вишак исеците и лепо притисните тесто. Умутите јаје са млеком и премажите. Поспите циметом који сте помешали са шећером, а онда обмотајте алуминијумску фолију око калупа. На овај начин пита ће бити савршено печена, имаће златну кору, а средина неће изгорети. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 45-50 минута.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ