Уместо пекмезом од кајсија, колач обогатите вишњама - укус ће вас одушевити. Поред тога што је веома укусан, овај колач се брзо спрема и веома је издашан. Рецепт је веома једноставан и може се спремати и у данима поста, јер у изворну верзију колача не иду ни јаја, ни млеко.
Састојци:
250 г брашна
кесица соде бикарбоне
3 кашике какао-праха
пола кесице цимета
1 мускатни орашчић
200 г шећера
250 мл киселе воде (или млека, односно јогурта у мрсној верзији)
130 мл уља
300 г очишћених вишања
100 г чоколаде за кување
50 мл слатке павлаке (опционо, за мрсну верзију)
Припрема:
Помешајте брашно, соду бикарбону, какао, цимет, изрендан мускатни орашчић, шећер, киселу воду и 120 милилитара уља. Све састојке добро израдите варјачом или миксером.
У подмазан и брашном посут плех сипајте половину смесе, па пеците на 200 степени десетак минута, односно док се на површини колача не ухвати корица.
Извадите тепсију из рерне, преко колача сипајте очишћене вишње (не морате их цедити), па преко вишања сипајте остатак смесе за колач и вратите у рерну да се пече. Колач је готов кад се одвоји од ивица тепсије.
Оставите колач да се прохлади, а онда га прелијте глазуром коју ћете направити од 10 милилитара уља и 100 грама чоколаде за кување растопљених на тихој ватри.
Уколико сте се определили за мрсну верзију глазуре, сипајте 50 милилитара слатке павлаке у шерпицу, додајте изломљену чоколаду за кување, па све растапајте на тихој ватри док се састојци не сједине. Врућу глазуру разлијте преко мало охлађеног колача и оставите да се стегне, а онда сеците колач на коцке и служите.
(Она)
БОНУС ВИДЕО