Ајвар је традиционална балканска зимница за коју се сматра да потиче из Македоније
![1694429726_shutterstock_367587110.jpg](/cache/images/2/4/1/b/9/241b96fa97a33dcac36002ef69484fe6b07b79d4.jpg)
У Србији се не може замислити зимница без овог прилога, а у зависности од регија, спрема се са малим варијацијама. Па тако Лесковчани, чији крај је познат по узгоју паприка а самим тим и прављењу ајвара, имају своју омиљен рецепт. Њихова зимница је обично љута, а може врло мало да "рези" па до тога да буде опасно "ожари" непца...
Лесковачки ајвар је богат укусом паприке и белог лука, а можете га користити као намаз, додатак јелима или као умак.
Састојци:
- 1,5 кг црвених паприка
- 2-3 љуте папричице (ако хоћете да буде љући, да "ожари непца" додајте више)
- 2-3 чена белог лука
- 3-4 кашике уља
- со по укусу
- сирће по укусу (око 2-3 кашике)
- шећер по укусу (око 1 кашика, опционо)
- млевена црвена паприка по укусу (за додатну боју и укус, опционо)
Припрема:
Оперите паприке и љуте папричице, а затим их исеците на крупније комаде, уклањајући семенке. Ставите их у велику шерпу или лонац и кувајте на средње јакој ватри док не омекшају и благо се карамелизују, повремено мешајући. То ће трајати отприлике 30-40 минута. У међувремену, можете загрејати уље у другом тигању и пропржити исецкани бели лук док не постане стакласт. Додајте љуте папричице и кратко пропржите. Када су паприке скуване, извадите их из шерпе и оставите да се охладе неколико минута. Затим их ољуштите и исецкајте на мање комаде.
У блендеру или процесору за храну, уситните скуване паприке, бели лук и љуте папричице док не добијете глатку смесу. По потреби додајте мало уља да бисте олакшали процес млевења. Пребаците смесу из блендера назад у шерпу. Додајте со по укусу, сирће и шећер. Додајте и млевену црвену паприку ако желите интензивнију боју и укус. Кувајте ајвар на ниској ватри, повремено мешајући, још 20-30 минута или док не постане гушћи и добије богатији укус.
Након што се ајвар скува, сипатјте га у стерилисане стаклене тегле док је још врућ. Затворите тегле и оставите да се охладе на собној температури.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ