За сваку домаћицу је од велике важности да јој поред славског колача и жито буде лепо и укусно
Након сечења колача житом се прво служи домаћин, а затим и сви укућани. Онда се служе сви гости и како који гост долази на славу, прво се послужује славским житом.
Жито најчешће служи домаћица или девојка у кући, ћерка или унука и то на слаећи начин: домаћица принесе жито госту, гост устане, прекрсти се, окрене се домаћину и домаћици, честита славу и узме жито, након чега се поново прекрсти и седне. Житом се прво служе старији, па млађи. Послужавник са житом стоји поред славске свеће док траје слава. Уколико преостане жита, кад се слава заврши, оно се даје деци или се спакује деци присутних гостију.
Прочитајте још: Мусака из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Једноставан рецепт, а један мали детаљ ће појачати укус (ФОТО/ВИДЕО)
Састојци:
- 500 г пшенице белије
- 500 г шећера у праху
- 500 г млевених ораха
- 2 кесице ванилин шећера
- пола кашичице цимета
- пола кашичице мускатног орашчића
- млевени ораси и језгра ораха за декорацију
Припрема:
Пшеницу скувајте па процедите. Самељите на машини за месо. Затим жито сјединити са шећером у праху и млевеним орасима. У припремљену масу додати 2 кесице ванилиног шећера, цимет и мускантни орашчић. Тако припремљено жито ставите у чинију, поспите млевеним орасима и украсити по жељи половинама језгра ораха.