Рецепт за пире кромпир не мора увек да садржи млеко
Од кромпира могу да се праве разна јела и прилози, а убедљиво најбољи је пире кромпир. Свака домаћица има неку своју тајну како да пире буде савршено кремаст, а и професионалне куварице су откриле трикове којима се оне служе. Пире може да се једе уз гулаш, ћуфте, паприкаш, поховано месо... Ако желите прилог који ће надмашити стандардни пире кромпир испробајте скордалију. Ово је грчка верзија омиљеног прилога, а прави се без млека и путера.Уместо тога додаје се бели лук, бадем и лимунов сок. Уживајте!
Састојци:
- 1/2 кг кромпира
- 60 г бланшираних бадема
- 4 чена белог лука
- 2-3 кашике лимуновог сока
- око 50 мл маслиновог уља
- За украшавање:
- 1 млади лук
- першун
- кора лимуна
Прочитајте још: Рестован кромпир спремљен по бака Јелином рецепту: Овакав досад нисте јели (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Припрема:
Кромпир исеците на коцкице и сипајте у шерпу, па прелијте водом. Кувајте док не прокључа, па смањите темепратуру и кувајте још 15 минута, тј. док се кромпир потпуно не скува. Исперите кромпир врућом водом и оставите са стране. Бели лук и бадеме изблендирајте, па у прохлађени кромпир додајте со и лимунов сок, па направите пире. По мало додајте маслиново уље и направите кремаст прилог. Затим додајте изблендиране бадеме и бели лук, па промешајте. Украсите секцаним младим луком, першуном и ренданом корицом лимуна.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ