Сармице су савршеног укуса и једноставне за припрему. Нема ко их не воли!
Како се приближава лепше време и пролази сезона сарме од киселог купуса, долази нам време укусних сармица од свежег поврћа и још укуснијих сармица од блитве или зеља.
Када нам треба несто лагано а хранљиво, када постимо или само желимо да дочекамо пролеце, савршен оброк су сармице од зеља, које обилују витаминима. На гастрономској мапи, ово јело је заступљено највише у централној Србији, где се традиционално припрема током поста.
Прочитајте још: Идеалан предлог за ручак: Посни ЂУВЕЧ на другачији начин (ВИДЕО)
Састојци:
- 200-300 г гљива (100г шампињоина, 100г буковаче, сушени вргањи )
- 150 г млевених ораха
- шоља пиринча
- 30-так листова зеља
- 1 црни лук
- 1 шаргарепа
- зачин, со, алева паприка
Припрема:
Фил: Пиринач пропржите неколико минута уз стално мешање. Додајте исецкане гљиве са шаргарепом и луком, као и вргање заједно са водом у којој су се намакали, со и бибер. Додајте највише 1 дл воде, никако немојте више додавати јер и гљиве пусте своју воду, да вам фил не би био превише редак.
Све промешајте, поклопите, када проври кувајте 2-3 минута и склоните шерпу са ватре. Поклопљено оставите да одстоји барем десетак минута или док пиринач упије воду. У прохлађену смесу са пиринчом умешајте орахе, исецкан першунов и целеров лист по жељи. Пробајте и по потреби додајте још зачина (соли или бибера).
Док чекате да се пиринач прохлади, листове зеља оперите и прелијте кипућом водом да се попаре, односно да омекшају. Када листови омекшају оцедите их од воде и сваком листу скините дршку.
На сваки лист зеља ставите по кашику фила (отприлике, што зависи од величине листа) и умотајте сармице. Направљене сармице сложите у науљену ватросталну посуду и пеците у рерни загрејаној на 180-200°Ц око 20 минута или онолико колико је потребно да се све мало запече.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ