Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА НАЈПОПУЛАРНИЈЕ ДИЈЕТЕ? Стручњак апелује да добро погледате шта добијате, а шта губите

Шта добијате, а шта губите популарном јапанском дијетом?

1720085671_shutterstock_2313569093--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Јапанци су познати по својој виткој грађи и дугом животном веку, што је у великој мери последица исхране коју прате. Зато је јапанска дијета једна од најпознатијих метода за брзо мршављење, али колико је ефикасна и сигурна? Да бисте сазнали све њене предности и мане, прочитајте објашњење познатих нутрициониста.

Суштина јапанске дијете је да покрене ваш метаболизам. Морате стриктно да се придржавате менија, без промене редоследа дана или намирница, стриктно поштујући правила за припрему јела. Ова дијета може да се назове "исхраном без соли" управо зато што не конзумирате слану храну.

Дијета се заснива на повећању протеина у исхрани и ограничавању масти и угљених хидрата. Основа вашег јеловника треба да буду риба, пилетина, говедина, јаја, сир и кефир са ниским садржајем масти. Поврће и воће у умереним количинама нису забрањени. Списак онога чега морате да се одрекнете је много шири, као и код сваке дијете. Заборавите на со, шећер, зачине, оставите димљено месо, хлеб, банане и грожђе.

Јеловник јапанске дијете је направљен за недељу дана, након чега се планира понављање дана који су већ прошли. Ужине и било каква одступања од предложеног менија строго су забрањени, иначе ће резултат бити далеко од обећаног. Током ове дијете, најважније је пити најмање два литра воде дневно.

Шта јапанска дијета обећава?
Трајање: од 7 до 14 дана
Колико можете да изгубите: до 8 килограма
Шта тврде стручњаци: побољшање метаболизма
Замке и недостаци јапанске дијете
Реч је о веома строгој дијети, а стручњаци кажу да је тешко придржавати се ње без стресних тренутака. Проблем је у томе што јапанска дијета нема ништа заједничко са јапанском исхраном, коментарише руски нутрициониста Олег Иришкин. Према легенди, дијета је настала у једној јапанској клиници. Међутим, не постоји страница која садржи опис те клинике или њену адресу. Истовремено, можете да пронађете више од хиљаду текстова који описују јапанску исхрану. Ипак, нутрициониста истиче да, на основу његовог искуства, не постоје разлози због којих би требало да изаберете ову дијету.

Ово су разлози:

1. Јапанска дијета је нискокалорична дијета направљена за 7-14 дана
За то време заиста можете да изгубите неколико килограма, јер свако строго ограничење у уносу хране доводи до губитка тежине. Међутим, масно ткиво није само додатна супстанца, већ важан ендокрини орган. Нагли губитак неколико килограма препун је неравнотеже хормонске регулације метаболизма.

2. Ово је дијета са мало угљених хидрата
Међутим, угљени хидрати, заједно са протеинима и мастима, важна су компонента исхране. Штавише, угљени хидрати су извор енергије који свакодневно користимо и за ментални и за физички рад. Јапанска дијета не садржи алтернативни извор енергије у виду масти.

3. Ово је дијета која не укључује доручак
То је зато што се црна кафа или поврће тешко могу назвати доручком. Међутим, доручак је главни оброк у дану, захваљујући којем добијамо све неопходне нутритивне компоненте (протеине, масти и угљене хидрате) за адекватно функционисање у првој половини дана.

У сваком случају, припрема за исхрану треба да буде темељна, па пре него што пређете на јапанску исхрану, боље је да се консултујете са својим лекаром.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas