Oglas
· · Komentari: 0

ŠTA SE KRIJE IZA NAJPOPULARNIJE DIJETE? Stručnjak apeluje da dobro pogledate šta dobijate, a šta gubite

Šta dobijate, a šta gubite popularnom japanskom dijetom?

1720085671_shutterstock_2313569093--1-.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Japanci su poznati po svojoj vitkoj građi i dugom životnom veku, što je u velikoj meri posledica ishrane koju prate. Zato je japanska dijeta jedna od najpoznatijih metoda za brzo mršavljenje, ali koliko je efikasna i sigurna? Da biste saznali sve njene prednosti i mane, pročitajte objašnjenje poznatih nutricionista.

Suština japanske dijete je da pokrene vaš metabolizam. Morate striktno da se pridržavate menija, bez promene redosleda dana ili namirnica, striktno poštujući pravila za pripremu jela. Ova dijeta može da se nazove "ishranom bez soli" upravo zato što ne konzumirate slanu hranu.

Dijeta se zasniva na povećanju proteina u ishrani i ograničavanju masti i ugljenih hidrata. Osnova vašeg jelovnika treba da budu riba, piletina, govedina, jaja, sir i kefir sa niskim sadržajem masti. Povrće i voće u umerenim količinama nisu zabranjeni. Spisak onoga čega morate da se odreknete je mnogo širi, kao i kod svake dijete. Zaboravite na so, šećer, začine, ostavite dimljeno meso, hleb, banane i grožđe.

Jelovnik japanske dijete je napravljen za nedelju dana, nakon čega se planira ponavljanje dana koji su već prošli. Užine i bilo kakva odstupanja od predloženog menija strogo su zabranjeni, inače će rezultat biti daleko od obećanog. Tokom ove dijete, najvažnije je piti najmanje dva litra vode dnevno.

Šta japanska dijeta obećava?
Trajanje: od 7 do 14 dana
Koliko možete da izgubite: do 8 kilograma
Šta tvrde stručnjaci: poboljšanje metabolizma
Zamke i nedostaci japanske dijete
Reč je o veoma strogoj dijeti, a stručnjaci kažu da je teško pridržavati se nje bez stresnih trenutaka. Problem je u tome što japanska dijeta nema ništa zajedničko sa japanskom ishranom, komentariše ruski nutricionista Oleg Iriškin. Prema legendi, dijeta je nastala u jednoj japanskoj klinici. Međutim, ne postoji stranica koja sadrži opis te klinike ili njenu adresu. Istovremeno, možete da pronađete više od hiljadu tekstova koji opisuju japansku ishranu. Ipak, nutricionista ističe da, na osnovu njegovog iskustva, ne postoje razlozi zbog kojih bi trebalo da izaberete ovu dijetu.

Ovo su razlozi:

1. Japanska dijeta je niskokalorična dijeta napravljena za 7-14 dana
Za to vreme zaista možete da izgubite nekoliko kilograma, jer svako strogo ograničenje u unosu hrane dovodi do gubitka težine. Međutim, masno tkivo nije samo dodatna supstanca, već važan endokrini organ. Nagli gubitak nekoliko kilograma prepun je neravnoteže hormonske regulacije metabolizma.

2. Ovo je dijeta sa malo ugljenih hidrata
Međutim, ugljeni hidrati, zajedno sa proteinima i mastima, važna su komponenta ishrane. Štaviše, ugljeni hidrati su izvor energije koji svakodnevno koristimo i za mentalni i za fizički rad. Japanska dijeta ne sadrži alternativni izvor energije u vidu masti.

3. Ovo je dijeta koja ne uključuje doručak
To je zato što se crna kafa ili povrće teško mogu nazvati doručkom. Međutim, doručak je glavni obrok u danu, zahvaljujući kojem dobijamo sve neophodne nutritivne komponente (proteine, masti i ugljene hidrate) za adekvatno funkcionisanje u prvoj polovini dana.

U svakom slučaju, priprema za ishranu treba da bude temeljna, pa pre nego što pređete na japansku ishranu, bolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas