Анемију не изазива гладовање, већ погрешан избор намирница.
![1614074386_aukrastavacv.png](/cache/images/5/e/5/3/3/5e533161c015b5d16c421b4f3b9ee97d5c0af7c6.jpg)
Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) најраспрострањеније глобално обољење изазвано неодговарајућом исхраном је анемија која се развија као последица недостатка гвожђа.
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Сматра се да свака пета особа у свету болује од ове врсте малокрвности. Симптоми су умор, осећај слабости, бледило, главобоља, раздражљивост, лупање срца, исцрпљеност, недостатак концентрације, смањена отпорност и склоност ка инфекцијама.
Правилан избор намирница најбоље решава малокрвност.
Најбољи начин да се победи дефицит гвожђа у организму јесте да се оно унесе путем одговарајућих намирница. То су, пре свих, изнутрице, печурке, сушено воће, жуманце, риба - посебно туњевина, шкољке, махунарке, ротквице, месо - посебно пилеће и ћуреће.
Уз оброк пијте лимунаду или наранџу.
Намирница са доста витамина Ц подстичу апсорпцију гвожђа, тако да је добро уз оброк попијете и чашу цеђеног сока од поморанџе или лимунаду. Пожељно је и да се витамин Ц узима у прашкастом облику, до два грама на дан.
Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ
Такође, требало би да се проводи што више времена на свежем ваздуху и пешачи барем сат дневно. Кафу, алкохол и газирана пића требало би свести на минимум.
Доручак је најважнији оброк Фото: Депозит
Понедељак
Доручак: чаша лимунаде заслеђене медом, два барена јаја, два парчета хлеба и свежа паприка
Ручак: риба по избору зачињена маслиновим уљем и белим луком, печена у фолији у рерни, преливена лимуновим соком, кромпир-салата са доста црног лука
Вечера: пилећа џигерица са црним луком и јабукама
Прочитајте још: 6 неочекиваних лекова за ЗУБОБОЉУ: Сви их имамо у кући и невероватно помажу
Уторак
Доручак: бадеми, ораси, суве кајсије и овсене житарице - све помешано са јогуртом
Ручак: шампињони динстани са белим пилећим месом и црним луком, чаша лимунаде и зелена салата
Вечера: барени грашак са туњевином
Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота
Током ове дијете се ничег не лишавате, већ мудро једете
Четвртак
Доручак: омлет са печуркама и интегрални хлеб, чаша лимунаде
Ручак: лосос на жару и крем-чорба од броколија, карфиола и кромпира зачињена са доста белог лука
Вечера: домаћи млади сир са салатом од печених паприка зачињених белим луком
Петак
Доручак: макарони са туњевином и зелена салата
Ручак: ћуретина са млинцима и салата од свежег поврћа
Вечера: пројара са разним поврћем и шоља кефира
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ