Домаћа пита са сиром је увек добар избор.
Тачно је да су питице са сиром, месом, зељем или бројним другим састојцима доступне у свим пекарама, али и већим супермаркетима. Ипак, нема ништа укусније од сочне домаће пите са сиром која ће истопити сва наша чула.
Састојци за питу:
- 500 грама кора за питу
- 3 беланцета
- 1 шоља уља
- 1 шоља јогурта
- 1 шоља брашна меког
- 1/2 кашичице соли
- 1 кесица прашка за пециво
- 3 жуманцета
- 200 грама сира по избору
- сусам
Припрема пите са сиром
Умутити беланца у чврст снег. Додати уље и јогурт и измешати ручно. На крају додати со, брашно и прашак за пециво, па још једном полако све измешати, такође ручно. Од ове смесе одвојити 2 кашике са стране, за премазивање пите.
У другој чинији измешати сир и жуманца. Ако сир није слан, посолити мало фил.
Питу слагати на следећи начин: Ставити прву кору, па преко ње одмах и другу. Другу кору премазати смесом од беланаца, преко ставити кору, опет премазати и тако редом. Последње две коре не премазивати овом смесом. На последњу кору ставити сав фил од сира и жуманаца, размазати преко целе површине и увити у ролат. Будите пажљиви приликом увијања ролата, јер су коре прилично натопљене филом и одмекле, тако да прсти лако пропадају кроз коре.
На радну површину ставите папир за печење, па на папиру ређате и филујете коре, тако да, када увијете ролат, пребаците га у плех са све папиром за печење. Коре доста одмекну и натопе се, па може да се деси да вам се ролат распадне у рукама.
Питу премазати са оне две кашике, смесе од баланаца, које сте одвојили на почетку. Поспите преко сусамом и правац рерна.
Питу пећи на 200 степени око 45 минута. Печену питу покрити крпом и оставити десетак минута да одстоји. Сећи на парчад и послужити топлу.