Domaća pita sa sirom je uvek dobar izbor.
Tačno je da su pitice sa sirom, mesom, zeljem ili brojnim drugim sastojcima dostupne u svim pekarama, ali i većim supermarketima. Ipak, nema ništa ukusnije od sočne domaće pite sa sirom koja će istopiti sva naša čula.
Sastojci za pitu:
- 500 grama kora za pitu
- 3 belanceta
- 1 šolja ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja brašna mekog
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 žumanceta
- 200 grama sira po izboru
- susam
Priprema pite sa sirom
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati ulje i jogurt i izmešati ručno. Na kraju dodati so, brašno i prašak za pecivo, pa još jednom polako sve izmešati, takođe ručno. Od ove smese odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje pite.
U drugoj činiji izmešati sir i žumanca. Ako sir nije slan, posoliti malo fil.
Pitu slagati na sledeći način: Staviti prvu koru, pa preko nje odmah i drugu. Drugu koru premazati smesom od belanaca, preko staviti koru, opet premazati i tako redom. Poslednje dve kore ne premazivati ovom smesom. Na poslednju koru staviti sav fil od sira i žumanaca, razmazati preko cele površine i uviti u rolat. Budite pažljivi prilikom uvijanja rolata, jer su kore prilično natopljene filom i odmekle, tako da prsti lako propadaju kroz kore.
Na radnu površinu stavite papir za pečenje, pa na papiru ređate i filujete kore, tako da, kada uvijete rolat, prebacite ga u pleh sa sve papirom za pečenje. Kore dosta odmeknu i natope se, pa može da se desi da vam se rolat raspadne u rukama.
Pitu premazati sa one dve kašike, smese od balanaca, koje ste odvojili na početku. Pospite preko susamom i pravac rerna.
Pitu peći na 200 stepeni oko 45 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Seći na parčad i poslužiti toplu.