Бајадере су чувени колач који се спрема годинама уназад
Ови ситни колачи се углавном служе на славама и када су празници, али може да се једе и уз попдневну кафу. Постоји мрсна и посна варијанта, а у наставку текста прочитајте како да направите посну бајдеру, посластицу за посни, славски сто.
Састојци:
- 200 г посног млевеног кекса
- 100 г млевених ораха
- 150 г шећера
- 1 ванилин шећер
- 8-9 кашика воде
- 100 г маргарина
- 130 г посне чоколаде
- За глазуру:
- 80 мл слатке павлаке
- 100 г посне чоколаде
Порчитајте још: Посна пита са аљмом: Дочекајте госте сјајним пређелом (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема:
У шерпу сипајте шећер, ванилин шећер и воду, па кувајте док не проври. Склоните са шпорета, па додајте маргарин и мешајте док се не отопи. Затим додајте кекс и орахе, па добро промешајте. Поделите смесу на 2 једнака дела. У један део додајте чоколаду коју сте претходно отопили. Добро сједините.Тепсију науљите, па сипајте прво чоколадну смесу, а затим и ону са кексом. Ставите у фрижидер да се стегне. Помешајте слатку павлаку и чоколаду, па отопите и добијеном глазуром прелијте колач. Вратите у фрижидер да се стегне.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ