Добро је имати домаће јабуково сирће при руци.
Разлика између индустријског и домаћег јабуковог сирћета је толика да је тешко уопште и правити поређења. Основна разлика: домаће јабуково сирће мириши на јабуке, а што се тиче киселине много више подећа на киселији сок од јабуке него на много киселије индустријско сирће.
Прочитајте још: РЕЦЕПТ за ДОМАЋИ квасац који се сам обнавља! Увек ћете га имати при руци
За шта је добро јабуково сирће?
Јабуково сирће има многобројне предности, a код нас се најчешће користи за мршављење. Ми ћемо вам навести само неколико најважнијих које се односе на здравље. Осим тога, одлично је за све врсте чишћења по кући.
- Пацијенти са дијабетесом типа 2 који су узимали две супене кашике јабуковог сирћета пре спавања, ујутру су по резултатима имали побољшање нивоа шећера у крви као и опадање нивоа холестерола и триглицерида, врсте штетне масти.
- Јабуково сирће помаже у смањењу крвног притиска и помаже људима који пате од алергије, артритиса, хроничне малаксалости, грипа, гихта. Користи се у виду облога и као средство за утрљавање код проширених вена и реуматских болести. Отклања осећај умора, грчеве и болове у мишићима.
- Употребљава се и у козметичке сврхе, као средство против екцема, за чистије лице, здравију косу, против перути. Саветује се да екцем и оболела места треба мазати јабуковим сирћетом четири пута на дан како би екцем нестао а свраб се ублажила. Како бисте елиминисали перут, направите мешавину једнаких количина воде и сирћета, и умасирајте у кожу главе. Оставите да одстоји 15 до 20 минута, па исперите млаком водом.
- Јабуковим сирћетом можете истрљати и зубе како бисте их избелели или можете помешати кашику сирћета и чашу воде и користити је као воду за испирање уста.
Фото: Пиксабеј
Рецепт за јабуково сирће
Састојци:
- 5 кг органских, непрсканих јабука (није битно које су врсте)
- 200 гр шећера
- вода (тек толико да јабуке могу да пливају)
Припрема:
Опране јабуке добро уситнити, заједно са семенкама и кором. Додати шећер и измешати. Оставити све да одстоји три до четири недеље. Повремено промешати и држати на температури између 18 и 25 степени. Кад проценимо да је готово процедити.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ