Тиквице су најзахвалнија летња намирница са бројним лековитих својствима
Тиквице су једна од најзахвалнијих летњих намирница јер се могу спремати на много начина, хранљиве су и пуне минерала и витамина. Оне су изванредан извор мангана и витамина Ц, затим магнезијума, витамина А, калијума, влакана, фолне киселине, фосфора, бакра и витамина Б2.
Прочитајте још: Довољно је само ТРИ МИНУТА ВЕЖБАЊА на сат времена СЕДЕЊА: Ево колико неактивност утиче на здравље
Тиквице повољно утичу на целокупно здравље организма. Одржавају линију витком због ниске калоријске вредности, побољшавају концентрацију, благотворно утичу на нервни систем, ојачавају мишиће и срце, а утичу и на избацивање воде и штетних материја из тела.
1. Губитак килограма
Једна шољица тиквица садржи само 19 калорија, богата је водом и садржи здрава влакна.Та комбинација помаже да се осећате сито што доводи до тога да уносите мање калорија у целини. Као и већина воћа и поврћа, и тиквице су природно сиромашне масноћама и калоријама, а ипак могу заситити.
Прочитајте још: Милош Биковић на тешким мукама: Погледајте ко му задаје озбиљне проблеме (ВИДЕО)
2. Чувају срце
Са сваком шољицом изрезаних тиквица добићете један грам влакана, али немојте да вас завара наизглед мала количина. Што се влакана тиче, сваки се грам доприноси добром здрављу срца. Влакна су пресудан део здраве исхране, која снижава ниво холестерола. Конзумирање хране богате влакнима смањило је учесталост коронарних болести, можданог удара, дијабетеса типа 2 и карцинома дебелог црева, закључено је у студији која је објављена у часопису "Тхе Ланцет".
3. Поспешују пробаву
Тиквице садрже топива и нетопива влакна која помажу самој пробави. Садржај воде у тиквицама такође помаже у укупној хидратацији и пробави, помажући храни да лакше пролази кроз гастроинтестинални тракт.
Прочитајте још: Јело пре тренинга? Ево шта и када треба да се нађе на менију
4. Богата је витамином Б6
У једној шољици тиквица налази се и 11 посто дневних потреба за витамином Б6. Овај витамин важан је за одржавање нервног и имунолошког сустава здравим.
Прочитајте још: Научите како се једе ЖИВА КОПРИВА и директно унесите витамине: Бодље се уклањају једноставним потезом (ВИДЕО)
5. Богата је витамином Ц
Шољица тиквица осигураће вам четвртину дневне потребе за витамином Ц који делује као антиоксиданс како би заштитио ваше ћелије од оштећења узрокованих слободним радикалима. Витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа из биљне хране што је добар разлог да се тиквице једу заједно са лиснатим поврћем попут спанаћа или кеља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК