Oglas
· · Komentari: 0

U koje vreme je manje "štetno" da jedemo slatkiše? Najmanji je rizik od skoka insulina

Kad jedemo slatkiše, najveći deo šećera se apsorbuje u tankom crevu, a glukoza ulazi u krvotok. Tada nivo šećera u krvi raste, inicirajući pankreas da otpušta insulin.

1721809616_shutterstock_2276204837.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Insulin hormon je taj koji omogućava da ćelije apsorbuju glukozu iz krvi. Odatle postoje dve mogućnosti - da se glukoza odmah utroši kao energija ili da se uskladišti - kao masnoća.

Brzi porast šećera u krvi može da prati isto tako nagli pad, koji izaziva umor i glad. Preterana konzumacija slatkiša može izazvati gojenje, a na duže staze dovesti do dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i metaboličkog sindroma. Posledice mogu biti i masna jetra, kao i insulinska rezistencija.

Zato je važno umereno konzumirati slatke namirnice, a prednost treba dati šećerima u voću i povrću. Oni uvek dolaze sa dodatnim, vrednim sastojcima kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Pored fruktoze u voću, šećer dobijate i u mleku (laktoza), a se u popularnim urmama nalazi i fruktoza i glukoza i saharoza! Mada se svi ovi šećeri, na kraju, pretvore u glukozu, dodatni sastojci će usporiti njenu apsorpciju u krvotok.

Ako već morate da jedete slatkiše, najbolje je da to bude posle ručka, a porcija treba da bude što manja. Budući da je već podignut nivo insulina, manji je rizik od njegovog skoka. Takođe, organizam ima vremena da potroši novu količinu glikoze.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas