Žito je neophodan deo slavske trpeze
Sastojci:
- 350 g žita
- 350 g mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 1 kašičica rendanog muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice cimeta
Recept za najbolje slavsko žito:
Kako biste napravili slavsko žito, prvo ga očistite i isperite pod mlazom vode. Sipajte u lonac i prelijte vodom, pa pustite da proključa i ostavite da vri par minuta. Nakon toga prospite vodu od kuvanja i sipajte opet čistu, hladnu vodu, pa sve ponovite istim postupkom 4 puta, kako bi se voda razbistrila.
Nakon što voda poslednji put prokuva, skinite lonac sa ringle i stavite na hladno mesto. Poklopite i prekrijte nekim ćebetom. Nakon par sati procedite žito i odvojite oko 200 ml tečnosti od kuvanja. Izmeljite žito pa ga u jednoj šerpi pomešajte sa mlevenim orasima i sa malo šećera, samo pre toga odvojite malo oraha za ukrašavanje. Svemu dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah.
Po potrebi dodajte malo vode od kuvanja, koju ste odvojili, kao i još šećera po potrebi.
(Stvar ukusa)