Oglas
· · Komentari: 0

OVE NAMIRNICE POBOLJŠAVAJU KRVNU SLIKU: Odlični broci protiv malokrvnosti

Osećaj stalne slabosti i umora je sveprisutan i može ukazivati na različita stanja, pa je važno da slušate svoje telo koje vam na ovaj način šalje poruke.

1729085052_shutterstock_2453070285.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Prvi i najbolji korak je da se obratite svom lekaru, koji vas može uputiti na analize krvi i, ako je potrebno, na dalje lečenje. Međutim, kada je reč o laboratorijskim nalazima, navedeni simptomi često ukazuju na nedostatak gvožđa u organizmu. U zavisnosti od stepena nedostatka, lekar može da prepiše odgovarajuće lekove, a osim toga, uključivanje namirnica bogatih hranljivim materijama u ishranu može prirodno poboljšati krvnu sliku. 

Da biste podigli nivo hemoglobina, povećali proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i unapredili bolju cirkulaciju, posegnite za ovih 10 namirnica.

Spanaćje odličan izvor hranljivih materija, uključujući gvožđe, folat i vitamin B12. Gvožđe je neophodno za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kiseonik u krv, dok folat i vitamin B12 podržavaju stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Pored toga, spanać sadrži vitamin A i karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, a ove supstance igraju važnu ulogu u zaštiti oka od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu i promenama na oku izazvanim starenjem.

Cveklaje bogata gvožđem, folnom kiselinom i antioksidansima kao što je betanin. Ovo korenasto povrće ne samo da pomaže u povećanju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, već i poboljšava cirkulaciju krvi. Jedna studija je zaključila da je cvekla odgovorna za povećanu brzinu, odloženi umor i kardiorespiratornu izdržljivost tokom vežbanja. Tome bi mogli da doprinesu nitrati koji se pretvaraju u azot-oksid, koji povećava protok či-ja i isporuku kiseonika u tkiva, što konačno omogućava telu da se efikasno bavi sportom. Pored toga, cvekla takođe pomaže u oporavku nakon intenzivnog vežbanja zbog antioksidanata koje sadrži.

Nar, poznat po visokom sadržaju antioksidanata i semenkama bogatim gvožđem, stimuliše proizvodnju hemoglobina i može pomoći u prevenciji anemije. Takođe sadrži vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa. Nar možete dodati raznim salatama, ovsenim pahuljicama, jesti ga kao užinu ili piti sok, kako bi se unos vitamina C rasporedio tokom dana, što je posebno poželjno u sezoni viroza.

Mahunarke kao što su pasulj, sočivo i slanutak su takođe odličan izvor (biljnog) gvožđa, folata i proteina bez hema. Ovi hranljivi sastojci su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i održavanje zdravog nivoa krvi. Otprilike 80 grama leblebija sadrži 1,8 miligrama gvožđa.

Jetra je neverovatno bogata gvožđem, vitaminom B12 i drugim važnim hranljivim materijama, a među njima se izdvaja svinjska džigerica. Ova hrana je korisna za osobe sa anemijom uzrokovanom nedostatkom gvožđa.

Nemasno crveno meso kao što je govedina je još jedan dobar izvor hem gvožđa, koje telo lakše apsorbuje u poređenju sa gore pomenutim ne-hem gvožđem koje se nalazi u biljnoj hrani. Uključivanje nemasnih komada crvenog mesa u umerenim količinama može pomoći u održavanju adekvatnog nivoa gvožđa.

Jaja su bogata gvožđem i vitaminom B12 i podržavaju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe u žumancetu, kao i gvožđe u mesu, ima visoku bioraspoloživost i stoga se preporučuje grupama sa rizikom od nedostatka gvožđa.

Crna čokolada, osim što je odlična za svako nepce, može doprineti boljem zdravlju krvi. Sa više od 80 odsto kakaoa, sadrži mnogo gvožđa, vitamina K, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, bakra i mangana i jedan je od najboljih izvora antioksidanata kao što su flavonoidi koji podržavaju protok krvi i cirkulaciju.

Iako orasi i semenke kao što su bademi, semenke bundeve i susam nisu najbogatiji izvori gvožđa, oni su svakako vredan dodatak ishrani zbog mnogih drugih zdravstvenih prednosti. Kombinujte ih sa drugom hranom bogatom gvožđem i vitaminom C da biste optimizovali ishranu i održali zdravlje.

Pored pomenutih žitarica, hleb i drugi proizvodi od žitarica obogaćeni su gvožđem, vitaminom B12 i drugim esencijalnim nutrijentima koji zajedno mogu doprineti optimalnom zdravlju krvi.

Kurir 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas