Brinite o ishrani kako biste kontrolisali visok pritisak.
Bolesti srca povezane su sa načinom ishrane više od bilo koje druge bolesti. Svaka vrsta hrane sadrži određena farmakološka svojstva, pa neke poboljšavaju dok druge pogoršavaju razvoj bolesti ili zdravstveno stanje. Stoga je jako bitno voditi računa koje namirnice konzumirati, a koje izbegavati.
Ishrana utiče na rad srčanih mišića, pa deluje na normalni krvi pritisak. Potrebno je imati zdrave prehrambene navike kako bi se pozitivno uticalo na glavne faktore rizika od bolesti srca.
Preporučuje se posebno bobičasto voće poput borovnica, malina, jagoda i sokovi od sveže isceđenog voća ili povrća.
Mediteranska ishrana – Smatra se zlatnim standardom pravilne ishrane za očuvanje zdravlja srca. Ovaj način ishrane podrazumeva umereni unos mesa, mleka, sira, visoki unos krompira, palente, riže, svežeg voća i povrća, redovna upotreba ribe i masti u obliku maslinova ulja. Na taj način sprečavaju se hronične bolesti povezane s ishranom.
Namirnice koje treba konzumirati:
Repa, celer, šargarepa, grašak, blitva, tikvica, beli i crveni luk, tamna čokolada, laneno ulje, maslinovo ulje, krastavac, celer, crveno bobičasto voće, namirnice bogate kalijumom i magnezijumom (riba, zeleno lisnato povrće, orasi, mlijeko, žitarice punog zrna i semenke)
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU