Sirovo povrće ima različite hranjive materije od kuvanog i u nekim slučajevima, ono je bolji izbor.
Generalno nema ispravnog ili pogrešnog načina korišćenja povrća u ishrani, ali neko povrće je zdravije jesti kuvano, a drugo ne, a to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje tijelo apsorbuje.
Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategorišu se kao oni topljivi u mastima i topljivi u vodi.
Vitamini topljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, stabilniji su, dok su vitamini topljivi u vodi, kao što su vitamin C i B osetljiviji na kuvanje i tako se gube.
Zato se često preporučuje neke vrste povrća jesti sirove kako bi maksimizovali količinu hranjivih sastojaka iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuvanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da telo bolje apsorbuje hranjive materije iz njih. Način kuvanja takođe igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.
Povrće koje je zdravije jesti sirovo
Povrće bogato vitaminom C poput brokule, spanaća i zelene salate najbolje utiče na zdravlje kada se jede sirovo. Kod njih kuvanje smanjuje udio vitamina C. Kelj i grašak je zdravije jesti sirov.
Povrće bogato antioksidansima koje je takođe zdravije jesti sirovo su beli luk, koren peršuna i poriluk, a od začina zeleni biber u zrnu.
Povrće koje je bolje jesti kuvano
Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbuju u telu kada se prethodno skuvaju. Kako bi iskoristili sve hranjive materije, skuvajte mrkvu, šparoge, cveklu i karfiol.
Kuvanje ima i pozitivan učinak na bolju apsorpciju beta karotena u povrću poput šargarepe, tikvica i bundeve.