Nutricionisti savetuju kako da se hranite tokom zime.
Za optimalno funkcionisanje imunog sistema telo mora da dobije dovoljno energije i hranljivih materija. Nutricionistkinja Niki Klark savetuje koje namirnice je potrebno uvrsititi u zimske jelovnike kako bi organizam bio otporan na infekcije i imuniti sistem postao jači.
Pročitajte još: Može da izazove NEMIR, ANKSIOZNOST i NESANICU: Kada ZELENI ČAJ postaje opasan?
"Nezdrava ishrana može ugroziti sposobnost organizma da se izbori sa infekcijama. Da biste ojačali imunitet, u ishranu dodajte hranu bogatu vitaminima i drugim važnim hranljivim materijama“, tvrdi nutricionistkinja i savetuje koje namirnice treba konzumirati zimi.
Kupus
Kupus je povrće koje je bogato vitaminima A, C i K, koji pomažu u jačanju imuniteta.
"Kupus je bogat antioksidansima poput vitamina C, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja u telu. Oksidativna oštećenja igraju ulogu u mnogim bolestima", tvrdi nutricionistkinja.
Spanać
Spanać sadrži visok nivo vitamina C i bogat je izvor antioksidanata koji poboljšavaju sposobnost imunog sistema da se bori protiv infektivnih agenasa.
Kurkuma
Konzumiranje kurkume jača imuni sistem i povećava odbranu organizma od bolesti. Ovaj žuti začin je protivupalni i moćni antioksidans.
Osim toga, zlatno mleko sa kurkumom umiruje grlo prilikom kašlja i prehlade. Ima imunostimulirajuć i okrepljujuć efekat za celo telo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU