Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna lekovita svojstva čine neverovatne blagodeti za zdravlje.
LJudi su ga od davnina koristili u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.
Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Pročitajte još: Birajte pametno namirnice pre spavanja: Ove grickalice ne goje
Ali, i pored svih lekovitih svojstava ove grupe ljudi ne bi smeli da ga konzumiraju:
Pacijenti pred operaciju
Ukoliko ćete u skorije vreme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate belil luk najmanje dve nedelje pre jer bi se produžilo krvarenje.
Foto: Deposit
LJudi koji imaju problema sa jetrom
Iako beli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ubije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa.
Naime, neki spojevi belog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Na taj način utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mičnine.
Neke od njegovih komponenti smanjuju crvena krvna zrnaca i hemoglobin, što znači da preterana upotreba belog luka može da dovede do anemije
Osobe koje boluju od očnih bolesti
Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja takođe treba da izbegavaju beli luk.
Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje belog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU