· · Komentari: 0
NARODNI RECEPTI

VEKOVIMA SE KORISTI U SRBIJI: Ruski recepti za lečenje grudnog kašlja

Za lečenje grudnog kašlja u ruskoj narodnoj medicini preporučuju se lekovite biljke i recepture koje rezređuju sluz i olakšavaju njeno izbacivanje.

2.jpg

Rusi imaju nekoliko efikasnih narodnih recepata protiv kašlja, a deo se vekovima koristi i u Srbiji.

Alkoholni oblog

Najčešće se za zagrevanje grudnog koša preporučiju alkoholne obloge od votke ili rakije, pomešane sa suncokretovim ili maslinovim uljem. Poželjno je dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja četinara. Obmotati plastičnom folijom i utopliti se. Uputno je koristiti ovakve obloge tokom noći.

Pročitajte još: Neke paste za zube sadrže SREDSTVO ZA PRANjE KOLA: Evo kako da na prirodan način uklonite neprijatan zadah ZAUVEK

Čaj od žalfije

U šolji vrele vode zakuvajte čaj od pola kašičice žalfije. Kada se malo prohladi, procedite i dodajte na vrh noža guščije masti i pola kašičice sode bikarbone. Topao napitak piti u malim gutljajima.

Kozije mleko i ulje
U šolju toplog kozjeg mleka dodati po kašičicu meda i kozje ili guščije masti. Ovaj napitak pijte pred spavanje, ili po potrebi i tokom dana, ali ne više od 4 puta dnevno.

Limun i beli luk

Iscediti jedan limun i pomešati sa usitnjenim čenom belog luka i kašičicom meda. Smešu preliti toplom vodom (ne vrelom) i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a potom popiti.

Guščja mast

Oko 150 grama putera i 150 grama guščije masti rastopite na tihoj vatri, i ostavite da se malo prohladi, pa uz mešanje dodajte čašu meda i 150 grama kakao praha. Ostavite da se ohladi i čuvajte u frižideru. Po jednu kašičicu rastopite u čaši tople vode ili mleka i pijte.

Đumbir ili ren

U šolju ključale vode dodajte kašičicu izrendanog đumbira ili rena. Ostavite da se prohladi, dodajte med i limun. Ovaj napitak popijte dok je topao.

Pročitajte još: SVE TAJNE DIVLjE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite

Lovor i limun

Desetak listova lovora kuvajte 10 minuta na tihoj vatri u dva decilitra vode. Prohladite i dodajte 10 kašika meda, i prelijte u staklenu flašu. Uzimajte po kašiku svaki put kada nastupi napad kašlja. Može se dodati i sok od jednog isceđenog limuna.

Pileća supa  i luk

Prokuvati pileću sitnež i dodati dve glavice krupno seckanog crnog luka. Supu procedite i možete je podgrejanu piti iz šolje nekoliko puta na dan.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.