Oglas
· · Komentari: 0

BILJKA ZLATA VREDNA: Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo LOVOR

Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

1707038875_e66e8738dbc2e40041e40af5778c0f21e0453558.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Zimzeleno stablo lovora karakteristično je za Mediteran, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, čorbama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi sveži i suvi listovi. U kombinaciji sa majčinom dušicom, odličan je začin za gotovo sve čorbe, umake, marinade, mesne paštete i jela od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i lekovita svojstva zbog kojih bi trebalo da ga imamo i u kućnoj apoteci. Nedavna naučna istraživanja pokazala su delotvornost lovorovog ekstrakta u zaceljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može da podstakne redovnu i normalnu menstruaciju.

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema sa probavom te je zbog toga začin koji bi svakako trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor.

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluzokože očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik. 

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite da sprečite da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično, sveže čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i obesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Delovaće nekoliko meseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamenite ih novima.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas