· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

СВЕ ТАЈНЕ ДИВЉЕ КРУШКЕ: Лек је за многе болести, а веома је важно шта са ЛИСТОВИМА можете да урадите

Листови дивље крушке се суше на посебан начин, само пратите упуство

depositphotos_84989272-stock-photo-stewed-pears-and-rosehip.jpg
Фото: Депозитфото

Дивља крушка једна је од веома лековитих старих сорти која је успела да “преживи”. Изгледом више личи на јабуку, пријатног је мириса и благо опорог, слаткастог укуса, као да има меда у траговима. Садржи доста јода, па се раније користила за спречавање гушавости, а уколико се редовно уведе у исхрану, благотворно делује на рад органа за варење, на срце и бубреге.

Прочитајте још: У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће

- Код дивље крушке лековити су и плод и кора - каже фитотерапеут Роман Вучковић. - Плодови зру од септембра до краја октобра, а ако се добро чувају трају целе зиме, па се од њих могу правити витаминска и освежавајућа храна и напици. Од оних веома хранљивих, као што су мармеладе, сокови и компоти, до оних за мераклијско уживање - као што су вино и ракија од дивље крушке.

Ове крушке садрже пектине.

Рецепт за чај
У пола литре хладне воде стави се пет или шест ферментисаних листова крушке које се у шаци благо иситне. Поклопи се и кува док не "баци" први кључ, скине се са ватре и остави поклопљено док се прохлади.

- Већ са првим данима пролећа лековита кора се љушти са младих грана крушкице и чува, а одвар од коре добар је у лечењу повишеног холестерола у крви. Иако јој је плод веома хранљив, листови су право благо - каже Вучковић.

Чај од дивље крушке је толико ароматичан да се зове и "чај за сутоне".

- Од њих се прави чај, који је један од најпријатнијих са наших простора. Посебно је ароматичан, а има и надимак - чај за сутоне.

Наш саговорник подсећа да је веома важно да листови буду добро осушени, јер је тако напитак интензивнијег укуса.

- Листови се суше на два различита начина - каже Вучковић. - Зависно од сушења, листови крушкице добијају и своју боју: зелени листови добијају се сушењем у хладовини на промаји, на равној површини, приликом брања стављају се у корпу коју треба покрити да не буду изложени сунцу. Сушење почиње одмах после брања, траје кратко, неколико сати, што зависи од температуре ваздуха и промаје.

Прочитајте још: "Чини да леукемија буде блажа од обичног грипа": Чему све прибегавају пацијенти оболели од рака

Осим зелених, сушењем се добијају и бронзани листови (ферментисани): листови се ставе у већу најлон кесу и оставе затворени два сата у хладовини. У кеси се листови потпаре и мењају боју из зелене у бронзану. С времена на време кеса се протресе, а када сви листови промене боју, ферментација је завршена.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.