Kiseli krastavičići su omiljena salata mnogih, odlično se slažu uz gotovo svako jelo, meso, krompir, povrće.
Međutim, ono što niste znali je i da je voda od kiselih rastavčića veoma zdrava, zbog čega ne biste trebali da je bacate, već je iskoristite u pripremi salata i priloga, a evo i kako.
Sirćetna tečnost od kiselih krastavca bogata je elektrolitima pa je možete popiti bez ikakvih drugih dodataka nakon napornog vežbanja i tako povratiti deo vrednih elemenata koje ste izgubili znojenjem. Dobar je i izvor kalijuma koji sprečava grčenje mišića. Pripazite samo da tečnost odvojite od belog luka, kapra i drugih komadića začina koji se obično u nju stavljaju.
Kiseli krastavčići kap nežna zamena za sirće
Ovaj sok od kiselih krastavaca smatrajte nežnom vrstom sirćeta kojom možete začiniti razne vrste zelenih salata, salatu od krompira i tvrdo kuvanih jaja. Tečnost možete dodati jogurtu pa napraviti preliv za salatu ili je iskoristiti za marinadu mesa. Nalijte malu količinu sirćetne kiseline na kriške žutog luka. Tako ćete omekšati ove plodove, smanjiti njihovu ljutinu i pripremiti ih za dodatak komplesnijim salatama od povrća.
Voda od kiselih krastavčića melem za koktele
Kisela tečnost može poslužiti i za pripremu neobičnih koktela! Sok kiselih krastavaca možete dodati prljavom martiniju (umesto maslinovog soka koji se obično stavlja) ili njime "preseći" čašicu viskija, što je postao veliki trend. Na kraju, sok od kiselih krastavaca odličan je lek i protiv mamurluka.