Fermentisana hrana, kao što je kiseli kupus, stalno je predmet istraživanja kako bi se otkrile zdravstvene koristi koje donose probiotici i druge materije koje sadrži.
U kiselom kupusu ima vitamina K, magnezijuma, kalijuma, fosfora, bakra, gvožđa i cinka! Ali i histamina... Zato je veoma koristan za zdravlje, ali nekim osobama može da smeta i prouzrokuje im dosta tegoba.
Prema dosadašnjim nalazima, omiljena srpska salata ali i rasol mogu da deluju i preventivno u sledećim slučajevima:
- afte, oboljenja desni i propadanje zuba
- grčevi u stomaku
- oboljenja jetre
- prehlada
- crevne tegobe
Pročitajte još: Mali trikovi za zdrav obrok: Kako da pržena hrana postane zdravija?
Ipak, javljaju se i neželjene posledice pri upotrebi probiotika, i to pre svega u vidu digestivnih tegoba, kao što su gasovi ili dijareja. Međutim, manje je poznato da kiseli kupus sadrži i visoku količinu histamina. Ova supstanca može da poveća rizik od alergijskih reakicja, naročito kod ljudi koji su već primetili osetljivost na neku vrstu hrane. Takođe, može se javiti i kod onih koju su alergični na seno.
Foto: Deposit
Konzumiranje većih količina kiselog kupusa može izazvati i ove simptome:
- dijareja
- glavobolja
- svrab
- ubrzan puls
- visok krvni pritisak
- kijanje ili curenje nosa
Pročitajte još: Kako brzo odmrznuti meso, povrće i voće?
Još uvek je neophodno analizirati ove pojave, kažu istraživači, ali izgleda da količina histamina u kupusu zavisi i od samog kiseljenja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU