Oglas
· · Komentari: 0

NAJPOPULARNIJI ZAČIN BIVŠE JUOSLAVIJE: Evo kako da posadite domaću vegetu

Začin koji će ulepšati svako jelo

1714642495_shutterstock_1299602722.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Vegeta je začinska biljka zelene boje i intenzivnog mirisa, koja podseća na celer. Najbolje vreme za sadnju ove biljke je od februara do maja, a uspešno se seje tokom avgusta ili septembra.

LJupčac, selen, maggi ili popularna vegeta (Levisticum officinale) nazivi su začinske i lekovite biljke trajnice. Naziva za ovu biljku zelene boje i intenzivnog mirisa, koja podseća na celer, ima čak 46! Dolazi iz porodice peršuna, a salatama, čorbama, umacima i drugim jelima daje slatkasto – gorki ukus.

I sadnja i sejanje

Najbolje vreme za sadnju ove biljke je od februara do maja, a uspešno se seje tokom avgusta ili septembra. Bilo da želite da je posaditi u saksiju ili u vrt, ova biljka voli zemlju koja zadržava vlagu. Kod sadnje je potrebno semenke staviti u rupicu dubine nekoliko centimetara, prenosi agroklub.rs.

Seme možete sejati u posudama u zatvorenom prostoru ili direktno u zemlju, u rano proleće ili u ranu jesen. Klijanje obično traje od 10 do 14 dana, zavisno od temperature.

Premeštanje sadnice iz posude u vrt možete učiniti nakon mesec dana od sadnje. Svoju idealnu visinu će dosegnuti za tri godine. Kada naraste, treba joj otprilike 90 cm2 prostora. Ova biljka jako voli sunce u hladnim klimama ili delimičnu senku, ako se radi o toploj klimi. Potrebno joj je redovno zalivanje.

Orezivanje podstiče nove listove

Vegeta može da naraste i do 1,5 metar visine, pa ako želite da se širi, možete je orezati tokom toplog vremena. Orezivanje će podstaći pojavu novih listova. Teško se nosi s korovom, pa je potrebno da se redovno plevi. Ova biljka je otporna na niske temperature, pa je moguće da raste iz godine u godinu na istom mestu u vrtu.

Vegeta je počela da se koristiu rimsko doba, kada su je predstavljali i afrodizijakom, a nazivali su je biljkom ljubavnika. Benediktinci su je preneli na sever Evrope.

Dobra za zdravlje

Dobra stvar kod vegete je ta što može cela da se iskoristiti. Naime, listovi ove biljke se većinom koriste za začinjavanje. Preko zime je čak možete osušiti. Kažu da ova biljka jača imunitet, pa da je dobra za disajne organe, zdravlje bubrega, a narodni je lek za žuticu. Takođe se preporučuje kao lek za reumu, otoke i groznice. Prirodni je diuretik, a dobra je i za probavu.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas