Peršun se najčešće koristi kao začin u ishrani, ali mnogi nisu svesni benefita koje ima na celo telo
Verujemo da i kod vas, prava, domaća supa, ne može da prođe bez mnoštva peršuna. Međutim, ova biljka je mnogo više od mirisnog začina.
Zapravo, veoma je lekovita i hranljiva, pa samim tim i poznata u prirodnoj medicini.
- Peršun obiluje vitaminom C, čak toliko da u poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže. Pored vitamina C, peršun obiluje i vitaminom A, B i E koji su takođe potrebni našem telu radi balansa imuniteta - kaže nutricionistkinja Ivana Mišić i dodaje:
PROČITAJTE JOŠ: Zašto Je SIRUP OD AGAVE toliko dobar: Poznata po tome što se od nje pravi TEKILA, a znate li ostale TAJNE
- Kada su u pitanju oligoelemenati, peršun u značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor. Čaj od peršuna je odličan detoks za ljudski organizam jer podstiče izbacivanje viška vode iz tela a samim tim i štetnih materija - ističe Ivana i predlaže način pripreme čaja:
- Ukoliko je moguće koristite svež peršun za čaj. Ugrejte 2.5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna. Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK