Lubenica je jedan od simbola leta
Lubenica je mnogima omiljena letnja "poslastica". Pored toga što nudi pravo osveženje, ona je i zdrava, pa joj to daje još više prednosti. Uz nekoliko saveta možete da zadržite da lubenica ostane sveža i nakon prvog sečenja.
Biranje lubenice
Prvi korak ka očuvanju svežine lubenice je da kupite svežu lubenicu čvrste spoljašnosti. Pokušajte da pronađete lubenicu bez udubljenja i posekotina. Kada kucnete trebalo bi da zvuči šuplje.
Pročitajte još: Čuvajte BELI LUK na ovaj način i produžite mu rok trajanja i do 6 meseci
Kako čuvati lubenicu?
Ako lubenicu ne jedete odmah, čuvajte je na radnoj površini, ali van direktne sunčeve svetlosti. Preporučuje se ostavljanje na sobnoj temperaturi kako bi se održale hranljive materije i ukus.
U klimatizovanoj prostoriji lubenica može da stoji na kuhinjskom pultu i do dve nedelje. Ipak ukoliko ste je kupili, a nećete je odmah jesti ne secite je kako bi se sačuvala svežina. Stavite celu lubenicu u frižider, gde će ostati sveža još dve do tri nedelje. Hladna temperatura u frižideru će usporiti proces zrenja.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU