Oglas
· · Komentari: 0

Trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje! Treba vam samo nekoliko sekundi

Jedan od načina da ulepšamo sebi vreli, letnji dan jeste da se zasladimo ohlađenim sezonskim voćem, lubenicom ili dinjom. Ali, kako je ponuda velika, problem je da li ćemo izabrati dobre komade.

1722512622_c83d5ac6d509c527ab2b923631d082d0f7307717.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći da odaberete zrele i sočne dinje i lubenice. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa

Miris otkriva pravu dinju

Prilikom kupovine dinje trebalo bi da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer to znači da je ubrana prerano.

Bolje je da uzmete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje.
Dobro pogledajte peteljku. Ako oko peteljke postoje kapljice vode, to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Kad birate dinju, kucnite zglobom savijenog prsta o nju. Ako vam se čini da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Ako osetite slatkasti miris kad pomirišete njenu koru, kupite je, ali ako ga nema, to je pokazatelj da je prezrela.

Izbegavajte i one koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili pukotine.

Velike lubenice ne garantuju slast

Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti. Ako primetite da na tom delu postoje linije koje kao da obrazuju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje.

Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Savršeno zrela lubenica je tamnozelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

(Informer)

 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas