Sa aprilom i sunčevim zracima, možemo slobodno da kažemo da je sezona roštiljanja otvorena!
Nažalost, ništa ne oduzima radost od sočnog mesa koje se peče na vrelom roštilju, kao što je saznanje da kasnije morate da izribate roštilj. To je neuredan i radno intenzivan proces, a da ne pominjemo činjenicu da je većina tradicionalnih sredstava za čišćenje roštilja toksična i smrdljiva.
Pa šta ako vam kažemo da postoji super jeftina, netoksična alternativa koja već stoji u vašoj kuhinji?
Sačuvajte svoja leđa koristeći luk—da, običan luk—za čišćenje tog gadnog roštilja. Jednostavno istrljajte prepolovljeni luk okrenut nadole na zagrejanoj rešetki da biste uklonili nakupljenu prljavštinu i zrnca.
Pročitajte još: Evo šta sve možete da čistite po kući MASLINOVIM ULJEM: Pomešajte ga sa OVIM sastojkom za DRVENE površine
Najbolje je da prvo zagrejete roštilj da biste sagoreli preostalu hranu. Zatim ga snažno istrljajte lukom zaglavljenim na kraju dugačke viljuške za pečenje. Za dodatnu moć u borbi protiv gljivica, prvo pošpricajte rešetke limunovim sokom ili belim sirćetom našeg starog prijatelja. Dodatna kiselost pomaže u procesu čišćenja.
Ne samo da crni luk ima prirodna antibakterijska svojstva, već ako kuvate na ćumuru, možete ga baciti direktno u ugalj kada završite da biste dodali ukus svemu što pečete na roštilju.
BONUS VIDEO: