Da se naše bake pitaju, koprivu bi proglasile za sveto jelo!
Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.
Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
Sprečava pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa.
Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
Stari recepti za jela od koprive:
Doručak od koprive: 20ak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 5 komada jaja, malo mleka, malo kajmaka.
Priprema: Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi). U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.
Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka. Sve posolite i poslužite za doručak.