Да се наше баке питају, коприву би прогласиле за свето јело!
Јача зубе и кости, одлична је за минерализацију у добу раста, трудницама и дојиљама.
Обезбеђује дневни унос калцијума у свакодневној исхрани.
Богата је магнезијумом па спречава тегобе церебралне, васкуларне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе.
Спречава појаву аденома простате и помогне терапији акутног простатитиса.
Коприва осигурава потребне количине цинка чији недостатак доводи до поремећаја.
Садржи манган који ублажава старачку сенилост и отклања заборавност.
Стари рецепти за јела од коприве:
Доручак од коприве: 20ак врхова младе коприве (може и више, ако имате); 1 главица црног лука, 1 кашика масти, 5 комада јаја, мало млека, мало кајмака.
Припрема: Коприве обарите у врелој води (највише 5 мин да кључају у води). У тигању на масти пропржите црни лук ситно исецкан, па му додајте обарене коприве.
Све динстајте највише 5 минута па прелијте умућеним јајима у која сте додали мало млека и мало кајмака. Све посолите и послужите за доручак.