U kakvom lokalu iskusni konobari ili šankeri nikada ne bi naručili vino na čašu ili točeno pivo? Od čega zavisi hoće li poručiti espreso martini? Koji koktel je na "crnoj listi" i trebalo bi ga izbegavati? Sve ovo, ali i mnoge druge stvari objasnili su profesionalci u ovom poslu.
Piće subotom uveče u nekom baru u gradu ili na obali mora možda zvuči kao dobra ideja, sve dok vam ne stigne nešto što niste naručili. Ili, dok ne stigne piće koje nije ni približno onoliko dobro koliko ste očekivali da će biti. Kako bi sve ljubitelje uživanja uz piće "zaštitili" od loših izbora, profesionalni šankeri i konobari su napravili spisak pića koje nikada sami ne bi poručili i objasnili zbog čega je to tako.
Gde ne treba da naručujete vina na čašu
"Nikada nemojte poručivati vino na čašu, naročito ukoliko ste izbirljivi, u nekom običnom, jeftinom kafiću", naveo je Danijel Jeom, menadžer jednog ugostiteljskog objekta u intervjuu za Hafington Post. "Nikada ne znate koliko je dugo boca vina otvorena", dodaje on. Vino koje je dugo otvoreno može potpuno promeniti ukus već nakon nekoliko dana, a znači - vrlo verovano vam se ono neće ni dopasti.
A gde - točeno pivo
Isto važi i za točena piva: ukoliko niste sto posto sigurni da se u lokalu vodi računa o higijeni, bolje bi bilo da naručujete flaširana piva. Točilice za pivo, ukoliko se ne održavaju i ne čiste redovno mogu postati pravo leglo mikroba i drugih patogena, koji će sa pivom dospeti direktno u vaš organizam. Tako ćete sebi pokvariti i veče, ali i čitav naredni dan.
Long Ajlend ajs ti koktel ne bi naručio ni jedan šanker ili konobar
Popularni koktel Long Ajlend ajs ti je ubedljivo najgori izbor koji možete napraviti u kafiću zbog toga što ga čini nebrojano mnogo sastojaka. Većina običnih lokala ne drži uvek na stanju egzotične alkoholne i bezalkoholne napitke, pa se može desiti da vam u nedostatku istih konobar jednostavno improvizuje, pa umesto belog ruma ili tripl-sek likera "smuti" nešto drugo.
Tamni Ginis nikada ne naručujte kada je gužva u lokalu
Možda vam točenje piva deluje kao potpuno banalna stvar, ali od načina na koji se ono toči zavisi i kakve će arome pivo biti. U barovima koji su krcati nikada nemojte naručivati tamni točeni Ginis: ono bi po pravilu trebalo da se toči u dva navrata, a šankeri i konobari kada su u gužvi za to sigurno neće imati vremena. Dakle - ukoliko ste ljubitelj baš ovog piva, bolje potražite neko manje prometno mesto.
Espreso martini izbegavajte da naručujete u kafićima koji imaju lošu kafu
Većina običnih kafića ima aparate za espreso koji jedva da odgovaraju kriterijumima profesionalnih, a samim tim, espreso kafa koju oni prave nije ni blizu po kvalitetu. Budući da upravo od kvaliteta kafe zavisi i to kakvog će ukusa biti espreso martini, najbolje bi bilo da ovo piće ne naručujete gde god stignete, već samo na mestima koja provereno imaju dobru kafu.
(RT)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU