Iako zvuči komplikovano, italijanske lazanje se spremaju lako.
Pored pice i paste, lazanje predstavljaju omiljeno jelo iz italijanske kuhinje.
Uz ovaj recept napravićete lazanje kao iz restorana, a ukus će oduševiti svakoga ko ih bude probao.
Pročitajte još: LAZANJE SA SPANAĆEM I SIROM: Ukusna i zdrava večera (RECEPT)
Sastojci:
1 pakovanje kora za lazanje
1 kesica parmezana za posipanje
oko 300 grama sveže mocarele
Crveni sos:
kašičica maslinovog ulja
1 veći crveni luk
4 čena belog luka
1 narendana manja šargarepa
400 grama mlevenog mesa
sok od paradajza
začini po želji: so, vegeta, biber, svež peršun
malo peršunovog lista – sitno iseckanog
Bešamel sos:
800 ml mleka
100 grama putera
2 kašike brašna
so, biber
1 šolja narendanog kačkavalja
Priprema:
U većoj šerpi propržiti crveni i beli luk. Potom dodati meso i šargarepu, i ostaviti da se dinsta oko 20 minuta. U smesu sipati sos od paradajza i začine, i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
Za to vreme spremiti bešamel sos. Na puteru propržiti brašno na niskoj temperaturi i polako dodavati mleko, uz konstantno mešanje. Potom dodati začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani kačkavalj.
U pleh za pečenje poređati prvi red kora, pa red crvenog sosa. Preko toga opet red kora, pa red bešamel sosa. Prekriti korama opet i dodati red crvenog sosa.
Svežu mocarelu naseći na kriške, i tako prekriti poslednji red crvenog sosa. Mocarelu potom prekriti sa još jednim redom kora za lazanje preko kojih treba šreliti ostatak bešamel sosa. svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa.
Kako bešamel sos ne bi izgoreo, dodati kašičicu crvenog sosa, i prošarte viljuškom po površini.
Pleh prekriti aluminijumskom folijom. Lazanje peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena.
Nakon toga skinuti aluminijumsku foliju, dodati parmezan po vrhu i vratiti da se zapeče još 10 minuta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU