Oglas
· · Komentari: 0
SLATKIŠI

SOČNI ukusi: Napravite POSNI voćni kolač bez brašna (RECEPT/FOTO)

Vreme posta ne mora podrazumevati mnogo brašna u svim posnim obrocima.

1647708789_kolac.png
Foto: InstagramScreenShot/jekajekago
Oglas

Tokom perioda posta najveću muku mučimo sa slatkišima, a ako volite voćne kolače koji se uz to jednostavno pripremaju i ne podrazumevaju brašno, imamo recept za vas. Možete ga praviti sa šljivama, višnjama, malinama, čak i sa zrelim kruškama.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Jedina "mana" je što bi trebalo sačekati da se dobro rashladi pre sečenja ili ga toplog servirajte u činijice, poput krambla.

Sastojci za podlogu: 

  • 200 grama ovsenih pahuljica 
  • 100 grama mlevenih oraha 
  • 100 grama smeđeg šećera 
  • 1 puna kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašičica cimeta 
  • pola kašičice kardamoma 
  • sok od jedne pomorandže 
  • 100 mililitara vode 

Sastojci za voćni nadev: 

  • 800 gramamalina (ili nekog drugog voća iz zamrzivača) 
  • 5 kašika smeđeg šećera 
  • 1 kašičica vanilin-šećera 
  • 1 kašika gustina 

Priprema: 

Voće, najbolje je da je iz zamrzivača jer će pustiti sok, odlediti, staviti u šerpu sa šećerom i vanilin šećerom i staviti na laganu vatru da prokuva. Odvojiti malo soka koji je pustilo, u njemu razmutiti kašiku gustina i kad voće počne da vri, usuti razmućeni gustin, promešati i kuvati još pet minuta dok se malo ne zgusne. Voće će se kuvanjem raspasti a možete ga dodatno usitniti štapnim mikserom.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Polovinu ovsenih pahuljica (100 grama) samleti da se dobije brašno, pa pomešati sa ostatkom pahuljica, orasima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati sok od pomorandže i vodu, izmešati varjačom.

Smesu sipati u manji pleh, podmazan ili obložen pek papirom.  Preko te smese kašikom rasporediti voćni fil pa protresti pleh da se fil poravna. Peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Kolač je potrebno dobro rashladiti, jer će se voćna smesa tek hlađenjem stvrdnuti i lakše seći.  Kada se rashladi, iseći na kocke ili štanglice.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas