Donosimo vam recept za tradicionalni narodni kolač kome niko ne može odoleti.
Hladni dani idealno se slažu sa jakim, tradicionalnim kolačima kakve su hurmašice ili urmašice, zavisi kako su zapisane u bakinom kuvaru. Inače, reč je o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Bosansko-hercegovačkih predela.
Sastojci za pripremu kolača:
Pročitajte još: TRAGEDIJA: Popularna pevačica preminula u 48. godini
- 3 jaja
- 3 male šoljice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 male šoljice ulja
- 12 malih šoljica finog glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za pripremu šećernog sirupa:
Pročitajte još: Boja kose mnogo govori o TEMPERAMENTU: Šta znači ako imate plavu, crnu ili crvenu kosu, a šta ako često menjate boju?
- 9 malih šoljica šećera
- 8 malih šoljica vode
- 1 vanilin šećer
- limun po ukusu
Priprema:
Jaja umutite ručno pjenjačom, dodajte šećer, vanilin šećer, ulje, brašno pomiješati s praškom za pecivo i postepeno dodavati u smesu. Ako je tijesto ljepljivo dodati još malo brašna. Formirati hurmašice, poredati u podmazanu tepsiju, i peći na 190 stepeni oko 20 minuta. Sve dok lepo ne porumene.
Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA
Na drugoj strani umešajte običan i vanilin šećer i vodu skuvajte, pa dodajte sok od limuna. Hladnim šećernim prelivom, prelijte tople hurmašice. Ukrasite po želji, predlažemo orase.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU