Ponekad je najjednostavnije i najjukusnije. Urmašice su siguran izbor kada je praznična trpeza u pitanju
Iako većina praktikuje novije kolače, bez pečenja sa "modernim"sastojcima, ništa ne može zameniti staru dobru urmašicu - tradicionalnu poslasticu i kraljicu svih trpeza.
Najbolji kolači naših baka uvek zamirišu na detinjstvo, a ukoliko želite da za nastupajuće praznike obraduejte ukućane, evo najjednostavnijeg recepta uz pomoć kog će vam ovaj starinski dobri kolač uvek uspeti.
Sastojci:
3 jaja– 3 male šoljice šećera– 3 male šoljice ulja– 12 šoljica brašna (ako je testo mekše dodajte još)– prašak za pecivo
Za preliv:
9 šoljica šećera– 8 šoljica vode
Priprema:
Jaja izmutit viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje pa izmutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmešati kašikom. Ako testo ispadne premekano, još malo brašna dodati.
Formirajte urmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180 °C (neka fino porumene). Ko voli može dodati i žgaricu oraha unutra.
Za preliv šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople urmašice.