Биљка пашканат представља један изузетно здрав корен беличасте боје. Врло је ароматичан, стога је цењен као зачин у кухињи.
Пашканат је укусна биљка у јелима, али је још више цењен због свог изузетно пововољног дејства на организам. Управо због идеалног споја укуса и здравља, убраја се међу највредније повртарске културе.
Како изгледа пашканат?
У питању је жилаво, кртоласто поврће, налих на шаргарепу, само што је беле боје. Има назубљене јарко зелене листове, који расту од 50-100 цм у висину.
Прочитајте још: Направите "ШАМПАЊАЦ" од ЗОВЕ и уживајте у освежавајућем соку! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Укус
Сви делови ове изузетне биљке су својственог, јаког и пријатног, ароматичног зачинског мириса и слаткастог укуса. Мирис и укус пашканата, потичу од његовог ароматичног уља, кога понајвише има у самим плодовима.
Састав пашканата
Енергетска вредност 100 грама јестивог дела пашканата, приближно одговара енергетској вредности 100 грама млека.
Пола шоље пашканата садржи 50 калорија, 0 г масти, 0 мг холестерола, натријум, 12 г угљених хидрата, 3 г дијететских влакана, 3 г шећера, 1 г протеина, витамин Ц, калцијум и гвожђе.
Пашканат је веома богат беланчевинама, угљеним хидратима, целулозом, натријумом, цинком, манганом, бакром, фолном киселином и витаминима ПП, А, Б и Е. У корену пашканата се налазе и велике количине витамина Б3.
Прочитајте још: МЕД ОД БОРОВИХ ИГЛИЦА - традиционалан рецепт: Пуне су витамина Ц, подижу имунитет и ослобађају вас упорног кашља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Пашканат је одличан за здравље
Пашканат је богат витамином Ц, витаминима Б-група, гвожђем, калијумом, бакром, сумпором . Садржи алкалоидни пастинацин који помаже код грчева у желуцу.
- побољшава варење
- јача зидове крвних судова
- природни диуретик (стимулише излучивање мокраће)
- има благо умирујуће дејство
- снижава крви притисак
- побољшава апетит
Рецепт за чај од пашканата
Помаже код изацивања камена и песка у бубрегу
Поступак: нарендајте корен пашканата и две кашичице се потопе у две шоље кипуће воде и остави се пола сата, па се након тога смеса процеди и одмах пије. То је доза која се конзумира трипут дневно пре оброка, а лечење траје 20 дана.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ