Ружа је препуна витамина, а латице су богате етеричним уљима и лечи бројне болести, па је права штета не искористити ово прелепо цвеће за чај, сируп, сок, колаче...
Краљица цвећа, ружа, не плени само лепотом, већ је и лековита. Права је ризница витамина А, Ц, Б3, Д и Е, док су латице богате етеричним уљима, танином, шећером, лимунском и винском киселином, али и бројним ароматичним састојцима.
Прочитаје још: СВЕ ТАЈНЕ ДИВЉЕ КРУШКЕ: Лек је за многе болести, а веома је важно шта са ЛИСТОВИМА можете да урадите
Њен мирис подиже расположење, а састојци латица јачају срце и нерве. Чај од цветова прочишћава крв и смирује. Ружа помаже и код лечења упале грла, реуматизма, жутице, чишћења јетре, вртоглавице, главобоље, а обнавља и цревну флору после антибиотске терапије. Ублажава и менструалне тегобе, нарочито уколико је циклус обилан. Осим чаја, делотворан је и сируп од латица.
Латице сушите на сувом месту седам дана Фото: Пиксабу
Након брања и чишћења од инсеката и других делова биљке, латице се суше на топлом, сувом и тамном месту. Сушење траје до седам дана, у зависности од влажности окружења. Да би одржале свежину, квалитет и мирис, треба их чувати у добро затвореној амбалажи на сувом и тамном месту. За то су најбоље посуде од стакла, порцелана или лимене кутије.
Латице ружа се чувају у стакленој тегли.
За припрему чаја прелијте две кашике осушених и уситњених латица са 300 мл вреле воде. Оставите да поклопљено одстоји од пет до 10 минута, затим процедите и пијте. Ради бољег укуса бирајте латице са јачим мирисом и не претерано осушене. По жељи чају можете да додате и мед.
Прочитајте још: На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа
Рецепт за сируп:
За сируп прелијте две пуне шаке латица са 500 мл кључале воде и оставите да одстоји 24 сата. Потом процедите, па течност укувајте са 250 г шећера. Пред крај додајте сок од једног лимуна и кувајте још пет минута. Овај сируп се посебно препоручује код болести дисајних путева, а да би ефекат био што бољи треба дневно попити од две до четири кашике.