Ruža je prepuna vitamina, a latice su bogate eteričnim uljima i leči brojne bolesti, pa je prava šteta ne iskoristiti ovo prelepo cveće za čaj, sirup, sok, kolače...
Kraljica cveća, ruža, ne pleni samo lepotom, već je i lekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima.
Pročitaje još: SVE TAJNE DIVLJE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite
NJen miris podiže raspoloženje, a sastojci latica jačaju srce i nerve. Čaj od cvetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod lečenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crevnu floru posle antibiotske terapije. Ublažava i menstrualne tegobe, naročito ukoliko je ciklus obilan. Osim čaja, delotvoran je i sirup od latica.
Latice sušite na suvom mestu sedam dana Foto: Piksabu
Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih delova biljke, latice se suše na toplom, suvom i tamnom mestu. Sušenje traje do sedam dana, u zavisnosti od vlažnosti okruženja. Da bi održale svežinu, kvalitet i miris, treba ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu. Za to su najbolje posude od stakla, porcelana ili limene kutije.
Latice ruža se čuvaju u staklenoj tegli.
Za pripremu čaja prelijte dve kašike osušenih i usitnjenih latica sa 300 ml vrele vode. Ostavite da poklopljeno odstoji od pet do 10 minuta, zatim procedite i pijte. Radi boljeg ukusa birajte latice sa jačim mirisom i ne preterano osušene. Po želji čaju možete da dodate i med.
Pročitajte još: Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća
Recept za sirup:
Za sirup prelijte dve pune šake latica sa 500 ml ključale vode i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procedite, pa tečnost ukuvajte sa 250 g šećera. Pred kraj dodajte sok od jednog limuna i kuvajte još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti disajnih puteva, a da bi efekat bio što bolji treba dnevno popiti od dve do četiri kašike.