Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАКОВИ ДА СТЕ ЗАИСТА ДОБАР РОДИТЕЉ: Увек сте ту за дете и нећете га осуђивати када погреши

Како знати да ли смо добри родитељи да радимо онако како треба?

1728290593_shutterstock_2349633725.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Васпитање детета је веома одговоран, дуг и захтеван процес у којем многи родитељи праве грешке које се тек касније одражавају на дете. Многи се тек у старости жале на своју децу, и на чињеницу да тада деца неће да их погледају.

1. Дете показује различите емоције пред тобом

Можда вам се понекад чини да нема потребе да дете изражава све своје емоције пред вама, али способност детета да вам покаже љутњу, тугу или страх је добар знак јер се осећа сигурно уз вас. Јако је забрињавајуће када дете скрива своје осећаје пред родитељима. Често је то знак великих проблема у односу. Покушајте избећи да се дете затвара и не ометајте изражавање његових осећаја."Видела сам како си ударао у зид и да си био јако љут. А ви сте му рекали да је то зато што ти твоја сестра није допустила да се играш", ова реченица говори твом детету да можеш поднети његове осећаје и разумеш перспективу, пише Yумама.

2. Дете ти долази кад се повреди или суочава с неким проблемом

Знам да родитељи раде одличан посао када им дете долази јер има одређене проблеме. То значи да сте осигурали сигурну луку у којој дете долази када му треба помоћ. Добар начин подстицања овога је слушање проблема и широм отворене руке без обзира чини ли вам се проблем мали или велики. Ваш однос ће бити отворен за комуникацију о стварима које су тешке у животу.

3. Дете може разговарати о мислима и осећајима без страха

Ово је позитиван знак прихватања отвореног и флексибилног односа. Неки родитељи несвесно ограничавају комуникацију са својим дететом кроз своје понашање, као што је претерано реаговање на мисли или осећаје који им се не свиђају или оне које доводе у питање његово понашање као родитеља. Други родитељи су толико крхки да их деца не желе оптеретити својим мислима и осећајима. Забринута сам кад родитељ каже: "Моје дете је моја стена". Родитељи су стене, а деца то никад не би требала бити.

4. Твоја повратна информација није критична или не означава дете

Добри родитељи не дају критике о понашању и избегавају речи попут "лош", "зао", "похлепан" и "лењ". Ако је Ваше дете појело све чоколадне кексе пре него ли их је поделио с другима, добра мама ће се усресредити на понашање. "Појео си све кексе без дељења. У нашем дому важно је да делиш са својом сестром и братом. Како мислиш да би могао да се одужиш својој породици?". Ово је пуно другачије од реченице: "Ти си похлепна девојчица. Иди у своју собу".

5. Подстичете дететове интересе и таленте

Развијањем интереса и талената дете развија вештине и постиже резултате. Можете позитивно ангажовати децу кроз тинејџерске и ране године живота. Дивно је напредовати у нечему што волиш. Понекад, видим да родитељ управља дететовим интересом како би испунио своје снове и потребе. Када присилиш дете да ради нешто због властитих интереса, све може поћи криво, чак и када изгледа да све иде добро. Такви поступци могу учинити да се дете осећа неуспешно под јаким притиском и контролом. Исто тако, ако не успе, а иза њега је нарцистичка родитељска амбиција, деца носе терет разочараног родитеља и властитог разочарања.

6. Ствараш границе како би дете било сигурно

Добри родитељи усмеравају понашање детета постављањем граница и ограничења. Деца без граница и правила често упадају у невољу или су изгубљена. Границе помажу да се осећају вољено и циењено, чак и ако понекад не воле границе. Неки од примера добро постављених граница су: рутина спавања и пристојно изражавање према члановима породице.

7. Исправљате своје грешке

Бити у стању поправљати однос саy дететом знак је доброг родитеља. Ако вичете или сте претерали са реакцијом, врло је важно поправити тај однос. Разговор с дететом може вам помоћи да решите ситуацију, објашњавајући да и вама треба помоћ око ваших осећаја. Иако је врло примамљиво тражити знакове успешног родитељства у стварима као шо су: ниво читања, једе ли здраву храну, побеђује ли у фудбалу и сл., успешно родитељство значи пружање сигурне базе за твоје дете. То ствара место из кога дете може напредовати.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas